0 %

Превъзходен вкус

в чаша ароматно еспресо
В днешно време чашата ароматно еспресо е една от тези възхитителни напитки, които се адаптират към навиците на почти всеки човек. Трудно е да се намери вече кътче на земното кълбо, където да не се предлага кафе, защото повечето хора имат навика да започват деня си с него и то без значение в кой край на планетата се намират.

Дългият път

на една чаша кафе
Кафето е суровина, която идва от далечни земи и се превръща във вкус, който пътува по целия свят. Въпреки това, малко хора знаят за произхода на кафето, неговата древност и социална значимост.

Пътят, по който кафето поема от своята родина до чашата е една дълга история. Започва с посяване на семената и грижливо отглеждане на малките кафеени растения, които дават плодове си едва след няколко години.

Кафеените растения се отглеждат в пояса между 25-ия паралел на север и 25-ия паралел на юг, в земи, където температурата, слънцето и естеството на почвата благоприятстват тяхното развитие.

Зеленото или суровото кафе се извлича от зелен плод, който узрява в черешово червено, след което се изсушава на слънце. Съществуват около шестдесет разновидности кафе, като само една трета от тях намират своето място в търговията с кафе на зърна.

Най-разпространените

видове кафе

С най-съществено значение за търговията с кафе на зърна са видовете Либерика и Екселса или по-често срещаните и широко консумирани Арабика и Робуста. Въпреки че принадлежат към едно и също ботаническо семейство, те притежават свойства, които дават вкусове, напълно различни един от друг.
Сорт

Арабика

Арабика и Робуста

Как да ги разпознаем

Сортът Арабика е качествено по-добър и представлява почти 70% от световното производство. Зърната са малки с удължена форма и имат интензивен аромат. Техният характерен цвят е медено-зелен. Идеалният климат за растението Арабика има средна температура около 20°C. Зърната узряват бавно и когато се изпекат освобождават сладките, гладки вкусове.
Сортът Робуста има клони, които се извиват под формата на чадър, надолу към земята. Той цъфти три пъти годишно. Неговите зърна са заоблени, малки и с неправилни форми, жълти на цвят. Имат значително по – голямо съдържание на кофеин в сравнение със сорта Арабика. След като бъдат изпечени се превръщат в горчивия източник във вкуса на кафето.
Сорт

Робуста

Най-разпространените

видове кафе

С най-съществено значение за търговията с кафе на зърна са видовете Либерика и Екселса или по-често срещаните и широко консумирани Арабика и Робуста. Въпреки че принадлежат към едно и също ботаническо семейство, те притежават свойства, които дават вкусове, напълно различни един от друг.
Арабика и Робуста

Как да ги разпознаем

Сортът Арабика е качествено по-добър и представлява почти 70% от световното производство. Зърната са малки с удължена форма и имат интензивен аромат. Техният характерен цвят е медено-зелен. Идеалният климат за растението Арабика има средна температура около 20°C. Зърната узряват бавно и когато се изпекат освобождават сладките, гладки вкусове.
Сортът Робуста има клони, които се извиват под формата на чадър, надолу към земята. Той цъфти три пъти годишно. Неговите зърна са заоблени, малки и с неправилни форми, жълти на цвят. Имат значително по – голямо съдържание на кофеин в сравнение със сорта Арабика. След като бъдат изпечени се превръщат в горчивия източник във вкуса на кафето.

Видове преработка

сурово кафе

Съществуват два метода за преработка на суровото кафе- изсушаване и измиване. Преработка на суровото кафе чрез ИЗСУШАВАНЕ (Натурален метод) е най-старият, елементарен метод и се използва в райони с ограничен достъп до водни ресурси.

Плодовете се разстилат и оставят да изсъхнат веднага след като се съберат. Кафетата обработени чрез този метод се наричат „натурални кафета“. Имат забележителен натурален вкус и аромат, който варира от остър и див до интензивно сладък и плодов.
При преработка чрез ИЗМИВАНЕ, първо се премахва целулозата от суровото кафе, като се измива в специални резервоари за ферментация, след което се оставя да изсъхне на слънце, обвито в пергаментова хартия. Около 50% от кафетата в света се преработват по този метод и за повечето страни това е предпочитаният метод на обработка. Процесът на измиване гарантира, запазване на характерните качества на определените сортове. Кафето преработено по този начин има по-добро качество и това води до по-високи пазарни цени.

Основни степени

изпичане на кафето

Изпечени

Светло

Светло изпечено кафе

При тази степен на изпичане, кафените зърна са светло кафяви на цвят, с леко тяло и без видимо омасляване на повърхността на зърната.
Светло изпечените кафета имат вкус на препечени зърнени храни и изразена киселинност, запазват повечето от кофеина на кафееното зърно. При това ниво на изпичане вкусовите характеристики се запазват в по-голяма степен.
Изпечени

Средно

Средно изпечено кафе

Кафените зърна са средно кафяви на цвят, с повече тяло и нямат видимо омасляване на повърхността. Средно изпечените кафета имат по-балансиран вкус, аромат и киселинност.
Тази степен на изпичане се използва при професионални дегустации на кафе, защото позволява най – добре да се открият вкусовите качества на отделният сорт.
Изпечени

Тъмно

Тъмно изпечено кафе

Тъмно изпечените кафени зърна са тъмно кафяви на цвят, а понякога почти черни. Имат тънък маслен слой на повърхността.
Индивидуалните вкусови характеристики на самото кафе се засенчват от вкусовете в следствие на процеса на печене. Кафето има горчив, опушен или дори изгорял вкус. Количеството кофеин е значително намалено.

вкусов профил

Основни качества на кафето

Да се оцени качественото кафе е висш пилотаж, който само опитните баристи владеят. Дегустацията на кафе се нарича къпинг. Човек притежава рецептори само за четири основни вкуса – сладко, кисело, солено и горчиво. Останалите нюанси във вкуса се дължат на аромата. Общият вкусов профил на кафето и се състои от четири части – аромат, вкус, тяло и послевкус.
Аромат
Всеки вид кафе притежава специфични ароматни свойства. Миризмата на кафето е много по-изкушаваща от самия му вкус, защото повечето усещания за вкус идват от рецепторите за миризма. Приятното ухание на едно кафе е основната предпоставка то да има и чудесен вкус.
Вкус
Най-важната характеристика на кафето и цялостното усещане, което то оставя. Съставни части на вкуса са тялото и ароматът и послевкъсът. В различните кафета могат да се открият най-разнообразни вкусови нотки – на шоколад, плодове, ядки, билки и т.н.
Тяло
Плътността и гъстотата на кафето, която усещаме върху езика си варира от ниска до висока. Някои по-тежки кафета могат да са гъсти като сироп, докато тялото на други да бъде леко и ефирно. И слабото, и силното тяло се смятат за добри, тъй като всеки има индивидуални предпочитания за плътност.
Послевкус
Послевкусът или киселинността е това приятно и освежаващо усещане, което напитката оставя на небцето. Киселинността на едно кафе може да бъде от нулева през средна до висока. Колкото „по-живо“ е едно кафе на езика ви, толкова по-висока киселинност има то.

GOPPION CAFFE

Good Coffee from Italian Tradition
Мисията на Goppion Caffe е да подбира най-добрите сортове кафе и да създаде уникални по своя характер смеси. Вкусът на Goppion е резултат от многогодишни изследвания и процеси на подбор на кафе от далечни земи, където природата все още съхранява своята собствена същност.