0 %

Любопитно за кафето

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КАФЕТО

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КАФЕТО
ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КАФЕТО

Кафето е не само една от най-популярните напитки в света, но и една от най-здравословните. Причината е в богатото му съдържание на антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето. Кафените зърна стимулират работата на храносмилателната система, предпазва полезните бактерии в червата и зарежда с антиоксиданти.

Подобрява мозъчната дейност

Кафето повишава вниманието, подобрява концентрацията, ускорява реакциите. Но само кафето със захар ще ви превърне в малък гений за известно време. Именно комбинацията между кофеин и глюкоза активира желаните зони в мозъка. Но никога не пийте кафе на гладен стомах, защото в този случай напитката ще има вреден ефект.

Повишава кръвното налягане

Чаша кафе помага в борбата с ниското кръвно налягане. За хипертониците навикът да пият кафе не е вреден, защото организмът се приспособява с времето към напитката и престава да реагира, като повишава артериалното налягане.

Засилва имунната система

Причината е, че кафето променя функционирането на имунната система, като я прави по-активна и по-здрава. То подобрява състоянието на черния дроб, на сърцето и гастроинтестиналния транзит.

Успокоява главоболието

Кофеинът в натуралното кафе може да се пребори с главоболието и мигрената. Но за съжаление той не винаги може да замести аналгетиците.

Подобрява паметта

Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората над 60 години страдат по- малко от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции. Оказва благоприятно влияние и на кратковременната памет.

Предотвратява образуването на кариеси

Кафето може да намали посещенията при стоматолог. Но трябва да се пие често без захар и мляко. В печените зърна се съдържа бактерията Streptococcus mutans, която причинява образуване на кариеси.

Топи килограми

Привържениците на кафето не качват килограми прекалено бързо и физическата активност е по-ефективна при тях. Ниското ниво на хормона лептин в организма го карат да се запасява с мазнини, докато кофеинът увеличава количеството лептин в организма.