0 %

Любопитно за кафето

КАКВО ЗНАЕМ ЗА КЪСОТО И ДЪЛГОТО КАФЕ?

КАКВО ЗНАЕМ ЗА КЪСОТО И ДЪЛГОТО КАФЕ?
КАКВО ЗНАЕМ ЗА КЪСОТО И ДЪЛГОТО КАФЕ?

Все още голям процент от хората смятат, че дългото кафе е слабо, а късото силно и са прави, но не съвсем! Тъй като кофеинът е водоразтворим колкото повече вода, изтича през т.нар. цедка толкова по-силно на кофеин става кафето.

Заблудата идва поради фактът, че късото кафе е много силно на вкус и от там се прави погрешния извод, че щом е силно на вкус е силно и на кофеин.

В действителност дългото еспресо е в пъти по-силно на кофеин от късото. Препоръчва се пиенето на нормално или късо еспресо, защото в него има балансиран и плътен вкус и умерено количество кофеин.

Важно е да отбележим, че колкото повече вода минава през кафето, толкова повече кофеин, но и повече вредни съставки се извличат от него. Ето защо еспресото трябва да се екстрахира до 25 секунди. След това напитката се насища с вредни вещества.

Именно по тази причина италианците, които обожават кафето и знаят как да го боготворят, приготвят и да му се наслаждават, пият много късо кафе. Това им позволява да пият до 10 кафета дневно, без да товарят тялото си с излишен кофеин.

Има обаче един прост начин да заобиколите този проблем, без да се отказвате от любомото си “дълго” кафе. Достатъчно е да си направите или да си поръчате късо еспресо и да долеете към него колкото количество желаете гореща вода.