0 %

Любопитно за кафето

10-те най-скъпи сортове кафе

10-те най-скъпи сортове кафе
10-ТЕ НАЙ-СКЪПИ СОРТОВЕ КАФЕ

10. COFFEE YAUCO SELECTO AA, ПУЕРТО РИКО
$53 за килограм

Богатата на хранителни вещества и минерали почва на Пуерто Рико ражда този специфичен сорт кафе с вкус на масло и шоколад. За съжаление не всеки може да се наслади на на Coffee Yauco Selecto AA, защото този сорт просто се среща много рядко.

9. STARBUCKS RWANDA BLUE BOURBON, РУАНДА

$53 за килограм
Климатът на Руанда е идеален за отглеждане на едни от най-добрите видове кафе в света. Преди години гигантът Starbucks направи сериозни инвестиции, за да стимулира местните производители в отглеждането на ободряващата напитка. Днес сортът Starbucks Rwanda Blue Bourbon е един от най-скъпите в света.

8. MI ESPERANZA COFFEE, ХОНДУРАС

$77 за килограм
Кафето от Хондурас по принцип се отличава с високото си качество, богат шоколадов вкус и нюанси на ядки и подправки. Всичко това бързо превърна страната в световен лидер в производството на кафе в Южна Америка, но Mi Esperanza Coffee е върхът на лукса дори за Хондурас.

7. LOS PLANES, САЛВАДОР

$88 за килограм
Един от най-добрите сортове кафе в света се отглежда в планинския район Чалатенанго в Салвадор. Това, което го прави уникално е нехарактерният му цитрусов вкус, с примеси на карамел и захарна тръстика.

6. JAMAICA BLUE MOUNTAIN, ЯМАЙКА

$108 за килограм
Jamaica Blue Mountain Coffee е рядък вид кафе, отглеждано в така наречените Сини Планини, в източната част на острова. Известно е с превъзходния си, мек и ненатрапчив вкус. Интересен факт е, че за разлика от другите видове кафе, които се транспортират с чували,  Jamaica Blue Mountain Coffee се транспортира в дървени бъчви още от 18-ти век.

5. FAZENDA SANTA INES, БРАЗИЛИЯ

$110 за килограм
Един от малкото сортове по света, които се отглеждат по традиционния начин, без изкуствени торове и пестициди, само плодородната бразилска почва и вода. Кафето се отличава с невероятния си вкус на шоколад и карамел.

4. MOLOKAI COFFEE, ХАВАЙ

$113 за килограм
Хавай е единственият американски щат, в който се отглежда кафе. Заради перфектния климат и богатата почва, там се отглеждат няколко сорта кафе. Molokai Coffee е „черешката на тортата“ от тях.

3. ST. HELENA COFFEE, ОСТРОВ СВ. ЕЛЕНА

$174 за килограм
Историята на компанията производител на този сорт кафе може да се проследи чак до Наполеон Бонапарт, който всъщност пръв засажда растението на остров Света Елена. Така или иначе, историята на кафето е само една от причините за неговата цена.

2. LUWAK COFFEE, ИНДОНЕЗИЯ

$360 за килограм
Зърната на това кафе са уникални с това, че са преминали през храносмилателния тракт на азиатската палмова цибетка. В стомаха на животното плодовата обвивка на кафето се усвоява, а зърната остават. Експертите твърдят, че именно този процес придава специфичния вкус и аромат на кафето, което ние няма да оспорваме.

1. HACIENDA LA ESMERALDA, ПАНАМА

$773 за килограм
Най-скъпото кафе в света не може да се намери в обикновените магазини или кафетерии. Панамският сорт Hacienda La Esmeralda се предлага единствено на специални търгове. Освен много скъпо – 773 долара за килограм, това кафе се среща и изключително рядко.