0 %

Любопитно за кафето

КАК ДА ПИЕМ КАФЕ КАТО ИТАЛИАНЦИТЕ?

КАК ДА ПИЕМ КАФЕ КАТО ИТАЛИАНЦИТЕ?
КАК ДА ПИЕМ КАФЕ КАТО ИТАЛИАНЦИТЕ?

Страстта на италианците към кафето е толкова голяма, че човек би си помислил, че те са го открили, но всъщност не са. Създали са толкова богата кафе култура, каквато няма равна на себе си никъде другаде по света. Италия е родината на Кафе Еспресо и Капучиното. На каквото и да е място, по което и да е време там винаги се носи великолепната  миризма на „Caffé“ т.е. кафе еспресо. Добре е да знаете няколко основни и важни неща за кафе традициите в Италия.

На първо място трябва да имате наистина добра причина, за да изпиете кафето си седнали в Италия.  Италианците обикновено пият кафе еспресо в бара на крак. Те не си губят времето в седнало положение, четейки вестник със своите приятели.

Идеалното кафе еспресо се сервира в малка керамична чашка „demitasse” заедно с чаша вода, която трябва да бъде изпита преди кафето, за пречистване на вкуса. Повечето кафенета сервират  също алкохол, аперитиви, панини, шоколади, бисквити и сладолед!

Италианската кафе култура повелява, че капучино традиционно се пие само сутрин. Смята се за абсолютен гаф поръчването на капучино след 11 часа, а ако го направите веднага ви лепват етикет – турист. За италианците Cappuccino – Капучино  е напитка за закуска, Caffè Macchiato – Макиато е за следобедното освежаващо кафе, и Espresso – кафе еспресо се консумира след вечеря.

Съществува една интересна традиция – „Caffè Sospeso“  или в буквален превод  „Висящо кафе“. Това е практиката да се плаща за две кафе еспресо, но получавате само  едно, оставяйки другото за някой непознат да го получи  безплатно. Защото всеки италианец  обича доброто  кафе и  няма по-добро чувство от това да споделиш чаша кафе еспресо  с непознат.